marți, octombrie 19, 2010

Diseminare vizita de proiect Polonia






In perioada 28-septembrie -2 octombrie 2010 o delegatie a Scolii Speciale Bacau s-a deplasat in Rybnik, Polonia pentru ce-a de-a 4-a vizita de proiect Comenius, "My school life- Your School life" cu tema Arta in scoala.
In cadrul acestei vizite am avut ocazia sa vedem pentru prima data terapii ca biofee-back si metoda Tomatisa pentru stimularea limbajului si sa cunoastem mai multe modalitati prin care scoala colaboreaza cu asociatia parintilor care au copii cu handicap.
Desi exista foarte multe asemanari cu sistemul educatiei speciale din Romania , exista totusi diferente la nivel de curriculum in sensul ponderii activitatilor de predare cu cele de formare a abilitatilor functionale necesare pentru viata de adult.
Partenerii nostri din Polonia au organizat si o serie de vizite tematice pentru a afla mai multe despre zona vizitata , a cunoaste specificul culinar al regiunii si obiceiuri traditionale .
Asa cum v-am obisnuit in incheiere imagini din activitatile noastre acolo !

vineri, octombrie 15, 2010

Incluziunea copiilor autisti in anul 2010

Sunt inca stupefiata de ceea ce am trait in ultimmele 2 saptamani ca profesor de sprijin . In Romania anului 2010 copiii cu cerinte speciale sunt refuzati in scolile de masa , nu sunt primiti in clase , cadrele didactice au atitudini care mai de care mai inumane .
Pe parcursul acestor 2 saptamani , Tudor un baietel autist de 8 ani a fost refuzat in 3 scoli din Bacau pe motiv ca invatatorul are prea multi elevi, e prea obosit , are probleme de sanatate sau pur si simplu ca nu are nevoie de un " astfel de copil " in clasa" .Tudor stie cifrele, literele , semnele grafice, iti poate exemplifica categorii iti spune ce vrea si este foarte dependent de adulti fiindu-i frica sa iasa singur. Ca un copil autist inteligent , ii place sa provoace adultii, uneori refuza sa faca ce i se cere si cand lumea din jur il agaseaza rade ... Cu ochii lui mari si albastri , tinandu-te de mana oriunde te duci el tot n-a reusit sa cucereasca "inimile" unor doamne invatatoare .
Aceste cadre didactice care au menirea sa educe copii , sa-i invete pe alti copii valori cum ar fi toleranta si alte valori umane ...daca nu ar fi asa de trist , ..as rade .
Eu, ca om, ca profesor , ca viitoare mama nu pot sa inteleg si sa accept ca asta se mai poate intampla in Romania in aceste vremuri.
Ma simt scarbita ca fac parte din acest sistem infect care se numeste educatie !

joi, octombrie 14, 2010

Pentru parintii copiilor cu autism si nu numai !

Sper sa va placa
http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DqDjx2poDS_E&h=cf684

joi, august 12, 2010

Lege privind serviciile specializate de sanatate , educatie si sociale pt. persoanele cu autism

Desi nu cea mai fericita forma , in sfarsit in Romania a fost adoptata o lege privind serviciile de sanatate , de educatie si sociale pentru persoanele cu autism . Legea aduce modificari importante in privinta reglementarii drepturilor acestei categorii de persoane


http://webapp.senat.ro/pdf/09L686FS.pdf

marți, iunie 22, 2010

Paul Moore Schulle , Wehretal Germania







Continuând activitaţile de proiect din cadrul proiectului multilateral Comenius , finanţat prin fonduri Comenius si FSE ne-am deplasat in perioada 17-22 mai 2010 in ce-a dea doua mobilitate in Germania , intr-o mica localitate Wehretal, la 3 ore de Frankfurt . Dincolo de curatenia desavarsita si de organizarea impecabila a activitatilor am vazut din nou spiritul german ce poate fi caracterizat printr-un singur cuvant : eficienta .
De la reglementari legislative , pana la organizarea scolilor si a modului cum este gandita educatia speciala precum si la planificarea carierei persoanelor cu nevoi speciale totul este pus sub aceasta emblema a eficientei . Nimic pare a nu fi lasat la voia intamplarii: orientarea elevilor, relatia cu familiile acestora , insertia lor profesionala dupa terminarea invatamantului special, organizarea atelierelor protejate si nu in ultimul rand educarea comunitatii pentru valorizarea persoanelor cu nevoi speciale .
Crearea sentimentului utilitatii pare a fi filosofia care sta la baza sistemului de educatie speciala din Germania .
Am fost impresionati de cat de bine este totul pus la punct , de realizarea curriculum-ului care desi are la baza un curriculum general ofera din nou libertate cadrului didactic de a-si construi propriile scenarii didactice intr-un mod eficient si extrem de functional pentru persoanele cu dizabilitati . Ne -am dus din nou cu elevi din scolile noastre speciale , 3 la numar , elevi care poate aveau mai multe abilitati "academice" dar care in mod evident aveau mai putine abilitati pentru viata reala . Elevii nostri au fost implicati in activitati sportive , de mestesugarit, modelare a lutului, realizarea de mozaic si alte abilitati artistice .
Aceasta vizita a constituit un alt prilej de a compara (desi nu suporta comparatie) organizarea sistemelor de educatie speciala din Romania si Germania .

joi, aprilie 01, 2010

Ziua internationala de constientizare a autismului

Maine 2 aprilie - ziua internationala de constientizare a autismului!
Inca un an in care nimic nu s-a schimbat din punct de vedere legislativ si al initiativelor guvernamentale pentru a aduce mai multa speranta in viitorul acestor copii !
2 Aprilie nu e o zi de aniversare ci, un prilej in plus de a ne sensibiliza fata de problema autismului in Romania !

diseminare vizita de proiect Comenius 'My school life- Your School life"

În perioada 22-26 martie 2010 o echipă formată din 4 profesori (dir. Doina Panaite, prof. Tâmpu Roxana, prof. Dănălache Alexandra si prof. Mariana Cartas ) si 2 elevi ( Ana- Maria Simion si Ceausu Maria – Ilinca ) din cadrul Scolii Speciale Bacău s-a deplasat în Faro, Portugalia pentru cea de-a 2 vizită din cadrul proiectului multilateral Comenius intitulat “ My school life - Your School life”. La acest proiect interscolar Scoala Specială Bacău este partener alte 4 Scoli din Germania, Tara Galilor, Polonia si Portugalia.
Scopul acestei vizite a fost cunoasterea sistemului de învătământ special din Portugalia precum si includerea copiilor în activităti de socializare si intercunoastere în vederea dezvoltării competentelor relationale si emotionale.
Profesorul coordonator, d-ra Tampu Roxana, a subliniat că această vizită a constituit o oportunitate deosebită pentru toti cei implicati în proiect de a afla mai mult despre politica de incluziune scolara a persoanelor cu dizabilităti mintale si fizice, de a cunoaste politicile sociale de sustinere a persoanelor cu handicap si de a familiariza elevii scolii cu activitătile din organizatia portugheză.
În ciuda dificultătilor ridicate de limbă si a deficientelor, copiii au participat cu plăcere la activitătile realizate în comun si au legat relatii de prietenie pe perioada vizitei demonstând utilitatea acestor schimburi de experientă în planul recuperării si al incluziunii sociale si scolare.

Comenius multilateral - "My school life - Your school life"

Faro Visit - at APPC

Between 22-26 of march 2010 a team of 4 teachers and 2 students from Special School Bacau traveled to Faro for the second reunion of the Comenius project "My school life- Your school life"
This time we visited APPC( Portuguese Association for Cerebral Paralisie )in faro Faro where we were able to know more about the daily school activities of persons with cerebral paralisie.
It was a new opportunity for our children to meet new children from Germany , Wales, Portugal and Poland , to develop their emotional and social skills. They took part in all the activities planned like planting seeds in the "European garden" activity , cooking Easter sweets, dancing and most of all making new friends . Their engagement in all the activities proved once again that language is not an important barriere.
For us, teachers , it was a chance to find out more about the system of social and school inclusion of persons with special needs , in Portugal, we compared our systems and we got new ideas about organizing the class routine and activities in our country .
Planning of the activities was excellent school routine- extraschool activities - traditions and fun.
For me it was very important to discover once more that in our job we do not have to think in terms of limitation although we work with disabled persons , because i saw in Portugal ( APPC) that it is possible to go over the limits that one might think exists .
When we think in terms of limitations we are basically the ones that can stop or limit the potential of a person.
Often , i think a child with a certain disability cannot do this or that .... well is not true .
Important is to find the way !!!!

Thank you Maria and your team , you did a great job !!!