In perioada 2-7 iunie am participat in Porto , Portugalia la o activitate de formare pe care am castigat-o prin Agentia Socrates - trainning-ul " Quality of life in inviduals with autism spectrum disorders"organizat de APPDA -Norte , o asociatie a parintilor care au copiii cu autism din zona Porto .
A fost o experienta foarte interesanta unde am avut ocazia sa intalnesc de la copii de 3-4 ani pana la adulti de 36 de ani , unii dintre ei sever afectati de autism dar si un grup de 4 tineri cu autism inalt functional , dintre care unul este in prezent scriitor , publicand cea de-a doua sa lucrare .
A fost o oportunitate pentru mine de a ma familiariza cu o perspectiva nu foarte raspandita in Romania - aceea a curriculum-ului natural , functional , viziune prin care cei din acest institut , preocupati de problematica adultilor cu autism , isi propun sa dezvolte in mediul natural ( nu artificial al claselor) abilitatile functionale ale adultilor autisti.
In prezentarea pe care au facut-o d-nul Herculano Castro si d-na Natalia Correia( ambii terapeuti in autism) au evidentiat faptul ca scopul lor este de a-i aduce cat mai aproape pe acesti adulti de un nivel functional ridicat, a.i sa devina cat mai independenti . ( in fiecare sapatamna au programate de cate 2 ori activitatii sportive , calarie , surfing , iesiri la restaurante, folosirea mijoalcelor de transport , pregatirea unui meniu, spalatul vaselor ). Atunci cand se intalneau pt a discuta programul terapeutic inventariau cele mai uzuale actiuni pe care un adult non-autist trebuie sa le faca si impreuna cu familiile adultilor autisti stabileau care sunt prioritatile familiei in legaturacu abilitatile "copiilor" lor .
Un lucru foarte important , pe care au pus accent a fost acela ca familia este cea care stabileste prioritatile programului , deorece adultul petrece mult timp in familie si ei stiu cu necesitate care sunt cele mai importante abilitati pe care le doresc la acesta
In Romania de cele mai multe ori famlia este nesigura si cauta specialisti care sa le spuna sau sa decida prioritatile educationale si de autonomie personala pentru copii lor . Venind eu insami din acest sistem ,la inceput am gasit un pic ciudata aceasta abordare . Mi-am dat seama ca-mi este dificil sa ma " dezbrac" de haina specialistului care a studiat problema autismului care citeste mereu despre aceasta tulburare , dar care nu are un copil autist . Si am inteles ca intr-adevar nimeni nu poate sa spuna mai bine care sunt prioritatile acelui copil , ce abilitatii sa formezi la el decat familia care se confrunta la fiecare pas cu aceste probleme.
Aceasta bursa a fost finantata prin fonduri europene ( Comenius si FSE) si as dori sa-i incurajez pe toti specialistii din domeniul educatiei speciale din Romania sa aplice pentru a obtine acest tip de bursa de formare continua . Este bine de stiut ca aceste fonduri nu se adreseaza doar cadrelor didactice ci pot fi accesate si de ONG-uri si Asociatii ale parintilor . Pt mai multe informatii accesati site-ul www.anpcdefp.ro
Voi anexa si cateva din fotografiile facute acolo .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu