sâmbătă, iunie 27, 2009

Model de bune practici privind integrarea copiilor cu autism in invatamantul de masa - Portugalia


Unul din subiectele care m-au interesat f mult in cadrul acestei  burse Comenius de care am amintit anterior , din perspectiva mea ca profesor de sprijin a fost integrarea scolara a copiilor cu autism in Portugalia . 
Nu mica mi-a fost mirarea sa aflu ca,  la fel ca Italia sau Spania , nici in Portugalia nu mai exista scoli speciale ci toti copiii , inclusiv cei cu autism sunt integrati in invatatmantul de masa cu profesor de sprijin sau in clase incluzive - special units - care functioneaza in cadrul anumitor scoli de masa . 
Este de prisos sa mai  spun ca nici un director de scoala nu are dreptul sa refuze un copil pe motiv ca este autist si odata repartizat acolo in functie de domiciliul sau locul de munca al parintilor , copilul beneficiaza de nivelul de suport de care are nevoie .
Exista diferente enorme in organizarea incluziunii / accesului la educatie a elevilor cu CES astfel intr-o scoala , in functie de numarul copiilor cu diverse deficiente exista mai multi profesori de sprijin si nu cum este in cazul meu si al multor colegi din tara , un profesor la mai multe scoli . 
De asemeni numarul de ore pentru fiecare elev este stabilit in functie de gradul deficientei iar profesorul de sprijin asista zilnic elevul iin cadrul activitatilor scolare. 
Pentru elevii cu autism sever si cu intarziere mintala severa sau alte tipuri de deficiente severe care nu pot frecventa permanent cursurile unei clase de masa , exista aceste clase speciale integrate in scolile de masa si in care elevii desfasoara activitati ( 1-2) impreuna cu elevii din clasele din invatamantul obisnuit . Se considera ca oricat de afectat ar fi un copil de o deficienta,  tot poate participa si el alaturi de alti copii la unele activitati pe care le fac copiii fara dizabilitati. 
Mi se pare acest lucru un castig dublu , atat pentru cei cu deficiente care au ocazia de a fi integrati impreuna cu cei "normali" cat si pentru educarea societatii cu privirea la problematica copiilor cu autism si nu numai , in sensul cresterii sensibilitatii si tolerantei vis-a vis de aceasta categorie de persoane .




Bursa individuala Comenius -" Quality of life in Individuals with autism spectrum disorders





In perioada 2-7 iunie am participat in Porto , Portugalia la o activitate de formare pe care am castigat-o prin Agentia Socrates -  trainning-ul " Quality of life in inviduals with autism spectrum disorders"organizat de APPDA -Norte , o asociatie a parintilor care au copiii cu autism din zona Porto . 
A fost o experienta foarte interesanta unde am avut ocazia sa intalnesc de la copii de 3-4 ani pana la adulti de  36 de ani , unii dintre ei sever afectati de autism  dar si un grup de 4 tineri cu autism inalt functional , dintre care unul este in prezent scriitor , publicand cea de-a doua sa lucrare . 
A fost o oportunitate pentru mine de  a ma familiariza cu o perspectiva nu foarte raspandita in Romania  - aceea a curriculum-ului natural , functional , viziune prin care cei din acest institut , preocupati de problematica adultilor cu autism , isi propun sa dezvolte in mediul natural ( nu artificial al claselor)  abilitatile functionale ale adultilor autisti.
 In prezentarea pe care au facut-o d-nul Herculano Castro si d-na Natalia Correia( ambii terapeuti in autism)  au evidentiat faptul ca scopul lor este de a-i aduce cat mai aproape pe acesti adulti de un nivel functional ridicat, a.i sa devina cat mai independenti . ( in fiecare sapatamna au programate de cate 2 ori activitatii sportive , calarie , surfing , iesiri la restaurante, folosirea mijoalcelor de transport , pregatirea unui meniu, spalatul vaselor ). Atunci cand se intalneau pt a discuta programul terapeutic inventariau cele mai uzuale actiuni pe care un adult non-autist trebuie sa le faca si impreuna cu familiile adultilor autisti stabileau care sunt prioritatile familiei in  legaturacu abilitatile "copiilor" lor . 
Un lucru foarte important , pe care au pus accent a fost acela ca familia este cea care stabileste prioritatile programului , deorece adultul petrece mult timp in familie si ei stiu cu necesitate care sunt cele mai importante abilitati pe care le doresc la acesta  
In Romania de cele mai multe ori famlia este nesigura si cauta specialisti care sa le spuna sau sa decida prioritatile educationale si de autonomie personala  pentru copii lor . Venind eu insami din acest sistem ,la inceput am gasit un pic ciudata aceasta abordare . Mi-am dat seama ca-mi este dificil sa ma " dezbrac" de haina specialistului care a studiat problema autismului care citeste mereu despre aceasta tulburare ,  dar care nu are un copil autist . Si am inteles ca intr-adevar nimeni nu poate sa spuna mai bine care sunt prioritatile acelui copil , ce abilitatii sa formezi la el decat familia care se confrunta la fiecare pas cu aceste probleme.  
Aceasta bursa a fost finantata prin fonduri europene ( Comenius si FSE) si as dori sa-i incurajez pe toti specialistii din domeniul educatiei speciale din Romania sa aplice pentru a obtine acest tip de bursa de formare continua . Este bine de stiut ca aceste fonduri nu se adreseaza doar cadrelor didactice ci pot fi accesate si de ONG-uri si Asociatii ale parintilor . Pt mai multe informatii accesati  site-ul www.anpcdefp.ro
Voi anexa si cateva din fotografiile  facute acolo .