marți, octombrie 19, 2010

Diseminare vizita de proiect Polonia






In perioada 28-septembrie -2 octombrie 2010 o delegatie a Scolii Speciale Bacau s-a deplasat in Rybnik, Polonia pentru ce-a de-a 4-a vizita de proiect Comenius, "My school life- Your School life" cu tema Arta in scoala.
In cadrul acestei vizite am avut ocazia sa vedem pentru prima data terapii ca biofee-back si metoda Tomatisa pentru stimularea limbajului si sa cunoastem mai multe modalitati prin care scoala colaboreaza cu asociatia parintilor care au copii cu handicap.
Desi exista foarte multe asemanari cu sistemul educatiei speciale din Romania , exista totusi diferente la nivel de curriculum in sensul ponderii activitatilor de predare cu cele de formare a abilitatilor functionale necesare pentru viata de adult.
Partenerii nostri din Polonia au organizat si o serie de vizite tematice pentru a afla mai multe despre zona vizitata , a cunoaste specificul culinar al regiunii si obiceiuri traditionale .
Asa cum v-am obisnuit in incheiere imagini din activitatile noastre acolo !

vineri, octombrie 15, 2010

Incluziunea copiilor autisti in anul 2010

Sunt inca stupefiata de ceea ce am trait in ultimmele 2 saptamani ca profesor de sprijin . In Romania anului 2010 copiii cu cerinte speciale sunt refuzati in scolile de masa , nu sunt primiti in clase , cadrele didactice au atitudini care mai de care mai inumane .
Pe parcursul acestor 2 saptamani , Tudor un baietel autist de 8 ani a fost refuzat in 3 scoli din Bacau pe motiv ca invatatorul are prea multi elevi, e prea obosit , are probleme de sanatate sau pur si simplu ca nu are nevoie de un " astfel de copil " in clasa" .Tudor stie cifrele, literele , semnele grafice, iti poate exemplifica categorii iti spune ce vrea si este foarte dependent de adulti fiindu-i frica sa iasa singur. Ca un copil autist inteligent , ii place sa provoace adultii, uneori refuza sa faca ce i se cere si cand lumea din jur il agaseaza rade ... Cu ochii lui mari si albastri , tinandu-te de mana oriunde te duci el tot n-a reusit sa cucereasca "inimile" unor doamne invatatoare .
Aceste cadre didactice care au menirea sa educe copii , sa-i invete pe alti copii valori cum ar fi toleranta si alte valori umane ...daca nu ar fi asa de trist , ..as rade .
Eu, ca om, ca profesor , ca viitoare mama nu pot sa inteleg si sa accept ca asta se mai poate intampla in Romania in aceste vremuri.
Ma simt scarbita ca fac parte din acest sistem infect care se numeste educatie !

joi, octombrie 14, 2010

Pentru parintii copiilor cu autism si nu numai !

Sper sa va placa
http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DqDjx2poDS_E&h=cf684